Богослужіння у Світлий вівторок

18 квітня 2017 року, у Світлий вівторок, коли Свята Православна Церква вшановує Іверську ікону Божої Матері, архієпископ Тернопільський, Кременецький і Бучацький Нестор звершив Божественну літургію святителя Іоана Золотоустого у кафедральному соборі святих рівноапостольних Костянтина і Єлени у Тернополі.

Його Високопреосвященству співслужило духовенство собору.
Після заамвонної молитви владика привітав усіх з третім днем світлого свята Христового Воскресіння і виголосив проповідь на тему євангельського читання про явлення воскреслого Ісуса Христа двом учням – апостолам Луці та Клеопі – на шляху до Емаусу.
У повчальному слові архієрей зазначив, що в нашому житті Господь дуже часто діє, і ми, дивлячись земними людськими очима, цього не помічаємо. Нам здається, що випадково складаються сприятливі обставини, що чогось ми досягнули завдяки своєму таланту. Але насправді промисел Божий завжди діє в нашому житті, і без промислу Божого ми б не могли досягнути нічого. Промисел Божий не означає, що Господь, чуючи наші молитви, автоматично нам допомагає. Промисел Божий полягає у тому, що Бог краще за нас знає, що нам потрібно, і часто те, чого ми хочемо, Він нам не подає, бо це буде нам на шкоду, а не на користь. Господь завжди направляє нас до всього найкращого.
«Звичайно, багато хто може сказати, що в житті не помічає допомоги Божої. Справді, ми можемо цього не помічати, але лише в одному випадку: якщо ми самі не допускаємо Бога у своє життя. Якщо ми впевнені, що можемо обійтися без Бога, якщо згадуємо про Нього, лише коли нам щось від Бога треба, або лише коли приходимо до храму, а в наших повсякденних справах вважаємо, що можемо обійтися без Бога. Тоді навіть оті великі справи промислу Божого, які відбувається у нашому житті, ми теж не помічаємо. Але якщо ми будемо дивитися на своє життя очима православного християнина, то побачимо, наскільки велика турбота Божа про кожного з нас, наскільки багато Господь робить, направляючи нас до спасіння», – сказав владика Нестор.

Він зауважив, що ми думаємо, ніби наші стосунки з Богом обмежуються тим, що Він подасть нам те, що потрібне для нашого земного життя. Але Господь, який нас по-справжньому любить і турбується про нас, передусім турбується про життя, яке буде після земного. Бо земне життя минає дуже швидко, а життя вічне триватиме навіть тоді, коли закінчиться цей світ, коли сам час перестане існувати. Господь робить усе, щоб наше вічне життя було щасливим і благополучним. А таким воно може бути тільки якщо ми будемо з Богом у Царстві небесному. І Царство Його починається тут, на землі. Недарма Христос сказав, що Царство Боже всередині нас.

«Що таке Царство Боже? Це стан людини, якою керує Бог. Ми робимо Бога Царем свого життя, Він живе в нашому серці, керує ним, Він направляє нас до спасіння. Щоб це сталося, ми повинні повністю віддатися на волю Божу, живучи відповідно до волі Божої, яку Він викладає нам у Святому Письмі, у вченні Церкви, направляючи нас до добра. Якщо ми будемо приймати Боже керівництво у нашому житті, то й наше земне життя буде благополучне, і Царство Боже, яке буде всередині нас, приведе нас до Царства небесного, яке існуватиме вічно.

Тож пам’ятаймо про це і завжди все віддаваймо на волю Божу. Щоб завжди Господь вів нас до спасіння, до всього, що справді нам потрібне, а не чого ми хочемо. Тоді ми будемо бачити Христа, будемо завжди впізнавати Його, будемо знати, що Христос посеред нас.

Нехай воскреслий Христос благословить кожного з нас бути справжнім добрим православним християнином, йти шляхом виконання заповідей Божих і нехай Його благословення завжди перебуває з усіма нами. Христос воскрес!», – закінчив проповідь владика.

Джерело: http://cerkva.te.ua